CD: Lof Der Zangkonst (N. F. le Grand)

Met trots kan ik mededelen dat mijn 3e ‘officieel uitgebrachte’ CD klaar is. De CD bevat  liederen en aria’s gecomponeerd door mijn rechtstreekse voorvader, de componist en operazanger Nicolas Ferdinand le Grand (~1660-1710). Het is een eerbetoon aan zijn legacy en ik ben zeer verheugd om deze muziek met jullie te delen.

Het begon allemaal ergens in januari 2022 toen ik bezig was met mijn vertalingen (naar het nederlands) van Elvis-liedjes te verfijnen voor de CD-opnames in februari van dat jaar. Om even te relaxen, richtte ik mij weer eens op mijn grote hobby; genealogie. Ik opende mijn Aldfaer genealogieprogramma en ging kijken of ik wat verder kon komen bij verschillende voorouders. Ik begon bij Catharina Lion en was benieuwd of ik haar ouders kon vinden op internet. Tot mijn verbazing en enorme vreugde zag ik dat haar man, mijn voorvader Nicolas Ferdinand le Grand, een eigen Wikipedia-pagina had. Mijn verbazing en enthousiasme werden nog groter toen ik las dat Nicolas Ferdinand le Grand componist en zanger en “sangemeester” was in Amsterdam, verbonden aan de schouwburg van Van Campen, de latere Amsterdamse schouwburg van Vingboons, aan de Keizersgracht ter hoogte van 384. Nu is daar hotel De Dylan gevestigd.

Jullie begrijpen; deze ontdekking moest ik natuurlijk een vervolg geven. Ik kon een deel van de bladmuziek van Le Grand downloaden via de site: liederenbank.nl en een ander deel kopiëren in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Ik raakte onder de indruk van de rijkheid aan melodieën en de mooie, soms aangrijpende en ook soms grappige teksten van de dichters Abraham Alewijn en Cornelis Sweerts in zijn liederen en aria’s.

Op de CD staan 16 composities van Le Grand, die ik heb opgenomen in samenwerking met pianist, instrumentalist en arrangeur Jasper Swank in de Villa in Heemstede. De CD is geperst bij The MultiMedia Company.